روسیه و ایالاتمتحده در سالهای گذشته روابط خوبی با یکدیگر نداشتهاند، اما این دو کشور در زمینه رساندن خدمه به ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) همچنان با یکدیگر همکاری میکردند. حالا سازمان فضایی فدرال روسیه یا همان روسکوسموس (Roscosmos)، اعلام کرده که این دو کشور تا سال ۲۰۲۵ به انجام «پروازهای متقابل» ادامه خواهند داد.
پروازهای متقابل به مأموریتهایی گفته میشود که در آن خدمه چندین کشور با یک فضاپیما به آسمان پرتاب میشوند. Roscosmos همیشه اصرار داشته که حداقل یکی از نمایندگان خود را در بخش روسیه ISS و حداقل یک نماینده ناسا در بخش ایالاتمتحده ایستگاه فضایی بینالمللی وجود داشته باشد. حالا آژانس فضایی در بیانیه خود اشاره کرده که «برای حفظ قابلیت اطمینان ISS در کلیت خود» تصمیم گرفته تا سال ۲۰۲۵ به همکاری با ناسا ادامه دهد.
ایستگاه فضایی بینالمللی که سال ۱۹۹۸ به فضا پرتاب شد، همیشه نمادی از همکاری ایالاتمتحده و روسیه پس از جنگ سرد و پایان رقابت فضایی آنها بوده است.
وضعیت آینده ایستگاه فضایی بینالمللی
اوایل سال جاری اعلام شد که روسیه تا سال ۲۰۲۸ به حضور خود در ایستگاه فضایی بینالمللی ادامه میدهد. «یوری بوریسف»، مدیرکل آژانس فضایی روسیه قبلاً گفته بود که این کشور قصد دارد پس از سال ۲۰۲۴ از ایستگاه فضایی بینالمللی خارج شود تا روی ساخت ایستگاه فضایی خود تمرکز کند. درمقابل، ناسا با برنامههایی مانند بیرونکشیدن فضانوردان خود از ایستگاه فضایی بینالمللی یا پیداکردن رویکردی برای کنترل ISS، بهدنبال راهی برای مشخصکردن سرنوشت نهایی ایستگاه فضایی است. آژانس فضایی ایالاتمتحده از سویی دیگر متعهد شده که حداقل تا سال ۲۰۳۰ ایستگاه فضایی بینالمللی را حفظ خواهد کرد.
انهدام ISS میتواند گزینه دیگری باشد که اخیراً در گزارشی گفته شده بود برای ناسا یک میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. بهطور کلی، برای خارجکردن ISS از مدار دو گزینه وجود دارد: مهندسان میتوانند بهسادگی ارتفاع ایستگاه را بهطور غیرقابل کنترل کاهش دهند یا میتوانند با کمک یک فضاپیمای ویژه برای هدایت آن، باعث فرود دقیق ایستگاه فضایی بینالمللی شوند. در گزینه اول، خطر برخورد قطعات غولپیکر ISS با مناطق پرجمعیت روی زمین وجود دارد.